Drugie co do wielkości miasto Izraela – Tel Awiw – tętni życiem przez całą dobę i posiada wszystko, co potrzebne, by spędzić tam wspaniałe wakacje .
Choć w Izraelu za stolicę uznaje się Jerozolimę, to większość państw ma swoje przedstawicielstwa dyplomatyczne właśnie w Tel Awiwie. Miasto to jest przykładem wielkiego sukcesu gospodarczego osiągniętego w niedługim czasie (powstało w 1910 roku) i pod tym względem można je porównać choćby z Gdynią. Tel Awiw został umieszczony przez National Geographic w rankingu „10 najlepszych miast plażowych świata” i określony mianem „Miami Beach Morza Śródziemnego”. Nazwa „Tel Awiw” oznacza po hebrajsku „Wzgórze Wiosny”, tak naprawdę jednak oficjalna nazwa miasta to Tel Awiw-Jafa, ponieważ powstało z połączenia ze starożytnym portem Jafą.
Tel Awiw - Pogoda i Plaże
Turyści odwiedzający Tel Awiw mogą liczyć na wspaniałą pogodę. W ciągu dnia temperatura przez cały rok oscyluje w okolicy 20 °C, a od kwietnia do listopada można cieszyć się jeszcze wyższymi temperaturami i słońcem (od maja do października może być tu naprawdę gorąco). Dlatego też są tu idealne warunki, aby korzystać z rozciągających się na długości 14 km 13 plaż z drobnym białym piaskiem. Są wśród nich żyjące własnym życiem wielkomiejskie plaże, jak i nieco spokojniejsze, idealne do rodzinnego wypoczynku. Wzdłuż nich ciągnie się reprezentacyjna nadmorska promenada, przy której koncentrują się hotele, kawiarnie i restauracje. Blisko centrum znajdują się Frishman Beach, Bugroshov Beach i Jerusalem Beach z dużą ilością klubów i restauracji o wysokim standardzie i dobrymi warunkami do uprawiania sportów wodnych, m.in. windsurfingu i kitesurfingu. Na południe, bliżej portu w Jafie, leży nieco bardziej kameralna Charles Clore Beach, tuż przy parku o takiej samej nazwie.
Atrakcje Tel-Awiw
Tel-Awiw w początkowych założeniach miał być realizacją miasta-ogrodu. Jednak ze względu na szybki rozwój nie udało się w pełni zrealizować tej idei. Mimo to miasto może pochwalić się wieloma parkami, ogrodami i zielonymi miejscami. Stawia się tu na zrównoważony rozwój. Największym miejskim parkiem jest Park ha-Jarkon wzdłuż brzegu rzeki Jarkon. W jego skład wchodzi m.in. Ogród Kaktusów, Ogród Tropikalny, Ogród Skalny, ptaszarnia, a także obiekty sportowe, amfiteatry, sztuczne jezioro i park wodny.
Choć Tel-Awiw powstał niewiele ponad 100 lat temu, może poszczycić się także obiektami historycznymi. Pierwszym osiedlem, które powstało już w 1887 roku było Neve Tzedek. Jego architektura opierała się głównie na dwupiętrowych budynkach z piaskowca przypominających skrzyżowanie stylu europejskiego z orientalnym. Obecnie jest to modna dzielnica artystów, w której pełno galerii, ekskluzywnych butików, rękodzieła i klimatycznych kawiarenek.
Niezwykłą architekturę można też podziwiać w Białym Mieście – największym na świecie skupisku modernistycznych budynków (około 5 tysięcy) związanych z niemiecką szkołą Bauhaus, której architekci licznie emigrowali do Tel-Awiwu. Powstały w latach 30-tych XX wieku, a w 2003 roku zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Jedną z dzielnic Tel-Awiwu jest też obecnie starożytna Jafa, należąca do najstarszych portów na świecie. Wedle legendy, swoją nazwę wzięła od syna Noego – Jafeta. Kamienne budynki i wąskie uliczki Jafy przyciągają dziś wielu turystów, którzy chętnie odwiedzają stare doki, wypowiadają życzenia na Moście Życzeń czy zwyczajnie spacerują, ciesząc się niepowtarzalną atmosferą. Ważnym zabytkiem Tel-Awiwu jest też meczet Mahamoudia z 1812 roku.
Co roku Tel-Awiw odwiedzają dwa miliony turystów. Jest to miasto kosmopolityczne i nowoczesne, a co za tym idzie, jest tu też wiele drapaczy chmur, ekskluzywnych hoteli, restauracji i klubów, z których wiele działa przez całą noc. To przekłada się także na ceny, które należą do wyższych niż w innych rejonach Izraela. Można się jednak potargować, robiąc zakupy na jednym z klimatycznych rynków, (np. Sarona, Carmel czy pchli targ w Jafie). Tel-Awiw jest też wspaniałym miejscem dla miłośników dobrego jedzenia, zarówno w postaci bardzo wyszukanej, w restauracjach prowadzonych przez najlepszych szefów kuchni, jak i na ulicznych stoiskach, obfitujących w orientalne smaki i zapachy.