Jeden z największych przysmaków Lubelszczyzny – cebularz – doczekał się własnego muzeum. Odwiedzając je, można poznać tradycyjny przepis i nauczyć się samemu wypiekać ten specjał. Dziś więc pokażemy wam czego można spodziewać się podczas wizyty na miejscu i dlaczego cebularz jest w tych regionach niezwykle cenionym przysmakiem! Odpowiedzi czekają w dalszej części artykuły!
Można powiedzieć, że dla mieszkańców Lublina i okolic cebularz jest tym samym, czym dla górali oscypek, dla Poznaniaków pyra, a dla Kaszubów śledź. Jest regionalnym skarbem i tradycją, elementem tożsamości. Od wieków obecny w regionie, ma wielu oddanych miłośników, którzy uważają go za prawdziwy rarytas i nie wyobrażają sobie życia. W Muzeum Cebularza można zobaczyć, jak przyrządza się ten smakołyk, a jednocześnie poznać historię Lublina. Zapraszamy do odwiedzenia tego miejsca!
Muzeum to prowadzi liczne interaktywne pokazy, podczas których legendarne postaci – piekarz Franek i Estera – opowiadają, jak powstał cebularz, pokazują tradycyjny przepis i przedstawiają wiele ciekawostek historycznych związanych z tym wypiekiem. Aby jednak było to dostosowane do absolutnie każdego, wszystko to podane jest w dowcipnej i łatwej do zapamiętania formie. Goście muzeum mają też możliwość uczestnictwa w całym procesie przyrządzania i wypieku cebularzy. Pokaz oczywiście kończy się degustacją, na co czekać będzie. Na miejscu można też zakupić oryginalne cebularze - sprawdźcie to, jak powinna smakować ta słona przekąska!
Godziny otwarcia Regionalne Muzeum Cebularza
Każdy pojedynczy pokaz trwa około 60 minut. Grupy zorganizowane- poniedziałku - niedziela - obowiązuje rezerwacja miejsc
Godziny rozpoczęcia pokazów: 9:30, 11:00, 12:30, 14:30, 16:00
- poniedziałek - piątek - obowiązkowa rezerwacja miejsc (osoby indywidualne będą dołączane do rezerwacji grupowych)
Godziny rozpoczęcia pokazów: 9:30, 11:00, 12:30, 14:30, 16:00
- sobota - niedziela - zalecana rezerwacja miejsc, osoby bez rezerwacji mogę uczestniczyć w zajęciach, jeśli będą dostępne miejsca na daną godzinę
Godziny rozpoczęcia pokazów: 9:30, 11:00, 12:30, 14:30, 16:00
Ceny biletów Regionalne Muzeum Cebularza
- dzieci do 3 lat (nie dotyczy rezerwacji grupowych) - wejście bezpłatne
- bilet rodziny (dla rodzin czteroosobowych i więcej) - 15 zł za osobę
- bilet ulgowy (dla uczniów, studentów do 26 roku życia, emerytów) - 16 zł za osobę
- bilet normalny - 18 zł za osobę
- bilet na pokaz w języku angielskim (po wcześniejszym uzgodnieniu terminu) - 20 zł za osobę
Lokalizacja Regionalne Muzeum Cebularza Lublin
Poniżej znajdziecie mapkę z dokładną lokalizacją Regionalnego Muzeum Cebularza w Lublinie.Byliście na pokazie w muzeum? Nauczyliście się wypiekać cebularza?
Dajcie znać w komentarzach!
Sprawdź również przygotowany przez nas artykuł: